Airco-unit plaatsen: waar moet je rekening mee houden?

De Nederlandse zomers worden steeds langer en het wordt ook steeds warmer. Het is tegenwoordig makkelijker om je appartement warm te houden in de winter, dan koel in de zomer.

Steeds meer bewoners overwegen (ook) een airco-unit aan te schaffen. Wat zijn de regels, waar dien je rekening mee te houden en kan de VvE iets voor je betekenen?

 

De regels zijn als volgt:

  • Vraag – om problemen over de locatie van de airco-unit en geveldoorvoeren te voorkomen – vooraf schriftelijk toestemming aan het bestuur.
  • De airco-unit en verdere appendages dienen door een gecertificeerd bedrijf vakkundig te worden geïnstalleerd, voor rekening en risico van de eigenaar.
  • De unit dient geplaatst en verankerd te worden op bijv. betontegels, waaronder rubber tegeldragers of een gecacheerde harde isolatieplaat zijn aangebracht.
  • De airco-unit dient zodanig op het terras of balkon geplaatst te worden, dat deze niet zichtbaar is vanaf de begane grond of openbaar terrein en zoveel als mogelijk onzichtbaar voor de medebewoners. Plaatsing op daken is niet toegestaan.
  • De doorboring van de gevel dient uitgevoerd te worden door een deskundig bedrijf. Daarbij dient aandacht besteed te worden aan een degelijke afdichting, dit ter voorkoming van het binnendringen van vocht in de spouw.
  • De airco-unit dient door de eigenaar op zijn kosten te worden verzekerd.
  • De airco-unit dient door de eigenaar op zijn kosten te worden onderhouden.
  • Bij eventuele verwijdering van de airco-unit dient de situatie in de oorspronkelijke staat te worden teruggebracht, voor rekening en risico van de eigenaar.
  • Muurdoorvoeren, dienen bij verwijdering van de airco-unit vakkundig te worden hersteld, met gebruikmaking van dezelfde soort en kleur steen.
  • Bij verkoop van het appartement is de nieuwe eigenaar gehouden zich te conformeren aan de bovengenoemde voorwaarden.

Wat kan de VvE voor je betekenen?
Diverse bewoners hebben te kennen gegeven dat zij de aanschaf van een airco-unit overwegen. Omdat ieder appartement anders is en iedere bewoner eigen wensen en voorkeuren heeft  m.b.t. leverancier, merk, type en capaciteit van een unit, is het lastig om als VvE hierin een rol te spelen. Bij voldoende belangstelling kan het bestuur wel enkele installateurs benaderen om mogelijk een kwantumkorting te bedingen. Hoe meer bewoners er meedoen, hoe sterker we daarin staan. Ben je geïnteresseerd, geef dat dan aub vóór 1 december 2020 door via het onderstaande formulier “Vragen of opmerkingen”.

Ramen wassen en schoonmaak fietsenstallingen en containerruimtes

Ramen worden weer gewassen

Op 5 en 6 oktober komen de glazenwassers weer.

  • – Alle ramen aan de buitenzijde worden gewassen
  • – De binnenzijde van de ramen van de openbare ruimtes worden gewassen

Zorg er a.u.b. voor dat je ramen en deuren – maar ook de ventilatieroosters – gesloten zijn, anders is er kans dat er ‘spoelwater’ naar binnen komt. Vergeet zo nodig ook niet om de zonweringen op te trekken: de glazenwassers moeten immers overal goed bij kunnen komen.

Fietsenstallingen en containerruimtes

Ook de fietsenstallingen en containerruimtes worden weer grondig gereinigd.

Zorg er a.u.b. voor dat de schoonmakers vlot hun werk kunnen doen. Maak de stallingen zoveel mogelijk vrij en zet je rijwiel(en) zolang op je parkeerplaats in de garage.

Alvast bedankt voor je medewerking.

Bron: Monique Broekhoven