Zo’n anderhalf jaar geleden is een groot aantal buiten- en tussendeuren voorzien van automatische deurdrangers. Van vele kanten is hierop positief gereageerd; de deurdrangers hebben de toegankelijkheid van ons complex enorm verbeterd.
Een waarschuwing is echter op zijn plaats: bij verkeerd gebruik kan de elektronische apparatuur in de deurdrangers defect raken.
Er is al diverse keren geconstateerd dat van automatische deurdragers voorziene toegangsdeuren door middel van een spie of een blokje hout geforceerd worden opengezet. Omdat de dranger continu grote krachten op de deur blijft uitoefenen gaat de elektronica problemen geven. Hierdoor ontstaan onnodige reparatiekosten (zo’n € 100 euro per storing) die we met zijn allen moeten dragen. Het spreekt voor zich dat we dit soort uitgaven willen voorkomen.
Hoe zet je de deuren tijdelijk open?
De automaten hebben aan de zijkant een tuimelschakelaar. Deze staat op de automatische stand: de dranger reageert op een signaal van een taglezer of bewegingsmelder. Om de deur open te laten staan volstaat het om de tuimelschakelaar om te zetten. Vergeet na gedane arbeid niet de schakelaar weer naar de automatische stand terug te zetten.